Coraz więcej gospodyń domowych stawia na jedzenie, które krok po kroku wykonywane jest w domu, z dobrze znanych i lubianych produktów. Dlatego też panie coraz częściej i chętniej pieką same chleb, gdyż ten z piekarni i marketów pozostawia wiele do życzenia pod względem jakościowym i smakowym. Jak się bowiem okazuje – upieczenie go w zaciszu domowym wcale nie musi okazać się takie trudne. Jak upiec chleb w domu? Zapraszam poniżej na kilka niezwykle cennych wskazówek.
Jak upiec chleb?
Wiele książek kucharskich, programów kulinarnych w tv oraz blogów o jedzenie zasypuje nas przepisami na różnego rodzaju chleb. Można wybrać ten z mąki pełnoziarnistej, całkowicie bezglutenowy, na zakwasie lub z samych ziaren. W zależności od potrzeb, gustów całej rodziny oraz czynników zdrowotnych jest możliwe szybkie upieczenia chleba w warunkach domowych. I to takiego, który będzie smakował całej rodzinie.
Podstawowy przepis na chleb pszenny z prawdziwego zakwasu jest banalnie prosty. Wystarczy dzień wcześniej przygotować zakwas. Do niego użyć należy następujące produkty: około 60 g zakwasu żytniego razowego, mniej więcej 200 g mąki pszennej luksusowej typ 550 oraz 150 g wody. Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać oraz pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu (w temperaturze pokojowej). Taki zakwas powinien zostać pod przykrywką, by dobrze się wymieszał.
Smak tkwi w cieście
Kolejnym krokiem jest ciasto. Ciasto należy wyrobić na następny dzień od zrobienia zakwasu. Na ciasto potrzebujemy takie produkty jak około 450 g mąki pszennej typ 550, płaską łyżkę soli, 300 gram letniej wody (przegotowanej) oraz zaczyn zrobiony dzień wcześniej. Przygotowanie jest już banalnie proste. Składniki należy wymieszać ze sobą oraz zagnieść ciasto do jednolitej konsystencji. Po jej uzyskaniu, powinno się dać ciastu odpocząć i pozostawić je na około 4 godziny.
Pieczenie chleba
Piec chleb można w dostępnych w marketach lub w jednorazowych foremkach. Jeszcze lepiej, gdy posiadamy starą, żeliwną foremkę specjalnie stworzoną do pieczenia chleba. Najlepsza będzie ta o średnicy około 24 cm ( bez różnicy czy okrągła, czy też kwadratowa ). Piekarnik powinien być nagrzany do 250 stopni C. Najlepszą do pieczenia chleba jest funkcja grzania dołu i góry jednocześnie. Chleb na początku pieczemy z pokrywką, pod koniec pieczenia ją zdejmujemy – co nada jemu brązową i chrupiąca skórkę. Jaki jest czas pieczenia chleba? Tu dożo zależy od piekarnika. Zazwyczaj wystarczy około 45 minut z pokrywką, oraz po ściągnięciu jej – jeszcze 15 minut.
Prawda, że proste? Upieczenie chleba wcale nie musi być czasochłonnym oraz męczącym zadaniem. Warto poświęcić chwile, by cieszyć się na śniadaniu, świeżym, zdrowym i chrupiącym chlebkiem. Smacznego.